Ford Mondeo Club Hungary Ford Mondeo Club Hungary
2019.05.24 péntek, 17:38:52 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Keress minket a Facebook-on is! => www.facebook.com/fordmondeoclub
Advanced Search  
Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: MK3 / Denso navigációs rendszer ACM csere  (Megtekintve 10187 alkalommal)
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában
Zsolteey
Adminisztrátor
Fórumfüggő
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7338E-mail
« Dátum: 2015.10.22 csütörtök, 20:33:36 »

Szerző: tpmportal

A rendszer különböző funkcióiért különböző alegységek felelnek, és ezek vannak összefogva egy kezelőfelületre a kijelző + érintőképernyő által. Ezek az alegységek a következőek:
GDM: kijelző és érintőképernyő, ezzel találkozik az ember a középkonzolban
NAV: navigációs egység, ez a csomagtartóban van
EATC: klíma vezérlő, a GDM hátuljára csavarozva, alul
ACM: zene, GDM hátuljára csavarozva, felül.
Az egyes elemek (többek között) CAN-BUS rendszeren kommunikálnak egymással. Az ACM-nek néha előforduló hibája, hogy hang nem jön belőle, és a rádióállomások helyén 1-től 6-ig számok jelennek meg.Ezt az okozza, hogy a GDM és az ACM között megszűnik a kommunikáció. Vagy az AMC-nek megszakadt a tápellátása, vagy az ACM-ben található, CAN-BUS kommunikációért felelős chip elhalálozása miatt. Ha a rendszer minden szükséges feszültséget megkap, és feszmentesítése-visszakapcsolása után is fennáll a hiba, akkor a legegyszerűbb megoldás a hibás ACM cseréje.

Fordéktól az egész GDM+EATC+ACM kapható, zsebbenyúlós áron, bontottan általában a komplett rendszert lehet csak kapni. Ha az embernek szerencséje van, akkor sikerül levadásznia egy bontott ACM-et külön (vagy ha nagyon nagy szerencséje van, mint nekem, akkor egy zsír új ACM-et) valami külföldi oldalon.
Fontos arra figyelni, hogy a meglévő ACM-et megegyező típusra cseréljük. A 3S7T kezdetű modellek nem fognak a Bluetooth modullal működni, mert csak 2004 őszétől volt elérhető a funkció, és ezekhez 5S7T kódszámú fejegység kell.

A cseréhez szükséges szerszámok:

Rádió kiszedő szerszám (lehet dekopír-lappal is próbálkozni, de olyan olcsón vágják a megfelelő szerszámot az emberhez, hogy szerintem nem érdemes)
Tx10 csavarhúzó

A csere menete:

Az első lépés a komplett fejegység kiszedése a középkonzolból. A kiszedő szerszámokkal óvatosan, mert a nyák alul közvetlenül a nyílások mögött van.Az összes csatlakozó lehúzása után az egész egység kivehető, hogy megfelelő helyen szerelhesse az ember (egy nagy quadlock és két FM antenna az ACM hátulján, kettő az EATC-n, és egy a GDM-en).Egymás mellé téve a komplett egységet és az új ACM-et, látszik, hogy meddig is tart a cserélendő rész.

Mindkét oldalon három Tx10-es kis csavar fogja az ACM-et, ezek eltávolítása után hátrafelé kicsúszik az egység, és mehet be az új a helyére.A csavarok önmetsző csavarok, és ha új az ACM, akkor ezekben a lyukakban nincsen menet, szóval kicsit nehezebb lesz behajtani a csavarokat. Ha bontott az ACM, ez nyilván nem lesz probléma.Mehet is vissza minden a helyére. Mielőtt teljesen visszatoljuk a helyére a fejegységet, érdemes meggyőződni róla, hogy minden funkció működik.

Ha esetleg valakinek csak a CD-lejátszója rossz, akkor az az ACM tetejéről 4 PH1-es fejű csavart eltávolítva könnyen hozzá lehet férni.

Naplózva

"If it ain't broke, don't fix it."

MKIV 2011 2.2 TDCI 200 Le AWF21 Titanium-S kombi, alias Kismackó
MKIII 2006 2.2 TDCI 155 Le Ghia kombi, alias Moncsi

múlt:
MKIII 2001 2.0 TDDI 115 Le Ghia kombi, alias Jógi
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Az oldal 0.076 másodperc alatt készült el 25 lekéréssel.